Richtlijnen in het land der raspen

Het ontstaan van de rasp brengt ons naar het jaar 1540 toen de fransman François Boullier voor het eerst met een metalen plaat met gaten de kaas ging bewerken, tegenwoordig ook wel “raspen” genoemd. De precieze inspiratiebron is niet meer te achterhalen maar wel te verklaren. Bepaalde producten waren ongeschikt voor consumptie omdat deze te hard of juist té fragiel waren voor hantering met een mes, denk hierbij aan sommige kazen, truffel of zelfs gember. Deze metalen plaat was de geboorte van de nu onmisbare kaasrasp.

De keukenrasp is niet meer weg te denken uit zowel de professionele- als de hobbykeuken. De rasp bepaalt de grofheid van een product en bepaalt daarmee ook de structuur van het gerecht. Een keuken zonder rasp is als een schilder zonder kwast. De essentie van de rasp zorgt ook voor veel keuze mogelijkheden. We maken onderscheid in de 3 verschillende vormen van de rasp: een staande rasp, een draairasp en een handrasp.

De staande rasp wordt vaak gebruikt voor het raspen van grote hoeveelheden. Hij is stabiel en makkelijk om kracht op uit te oefenen bijvoorbeeld bij een groot stuk kaas. De draairasp, de meest recente variant, werkt met roterende arm. Bij deze rasp staat gemak centraal doordat de arm werkt als een soort hefboom. De laatste rasp, tevens ook de meest gangbare is de handrasp. Door het handvat van deze rasp is deze perfect hanteerbaar en door de verschillende grofheden voor iedere keuken te gebruiken.

Grofheden

De doel van de handrasp is het verfijnen van het materiaal, verfijning die met ander gerei niet mogelijk is. De raspen van Diamant Sabatier hebben een kunststof heft met een roestvrij staal raspgedeelte. De voorkant is voorzien van een rubberen antislipsteun dat wegglijden voorkomt. Dit maakt de rasp als het ei van Columbus. Er kan onderscheid worden gemaakt in 3 verschillende grofheden.

De fijne rasp is ideaal voor het raspen van vaste levensmiddelen zoals citrus, gember, chocolade en harde kazen. Voor het raspen van de Parmezaanse kaas over de spaghetti carbonara kan het beste de fijne rasp worden gebruikt waardoor de kaas een erg zachte structuur krijgt. De rasp heeft een lengte van 170 mm.

Fijne rasp

Voor het raspen van verschillende groente zoals kool, wortel, pepers en komkommer is de medium rasp zeer geschikt. Daarnaast kan deze ook gebruikt worden voor het raspen van kokos, boter en zachte kazen. Zie deze rasp als de gulden middenweg, bruikbaar voor zowel fijne als grove producten. De rasp heeft een lengte van 135 mm.

Medium rasp

Voor zachte kazen of zachte boter grijpen we naar de grove rasp. Maar ook courget, aubergines, en zelfs aardappelen komen erg mooi uit de rasp. Hoe grover, hoe meer specifiek aanwezige smaak in een gerecht. Dit klinkt natuurlijk vrij logisch, één hele peper is pittiger dan een snipper. Groot voordeel aan de grove rasp is dat deze makkelijk te reinigen is. De rasp heeft een lengte van 135mm.

Grove rasp

Breng je gerecht naar een hoger niveau met het gebruik van de juiste rasp! Om zo lang en optimaal mogelijk te genieten van de rasp te genieten raden wij altijd aan om deze af te wassen met de hand. Zo blijft hij scherp en het handvat onbeschadigd.