In CHEF'S OPINION vragen we een chef-kok naar zijn relatie met Diamant Sabatier en laten we de messen testen. Deze keer reviewt Nicky Shee van Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch onze Diamant Sabatier Cuisine messen én pocketmes Chef’s Mate.

De messen van Diamant Sabatier zijn zeker geen onbekende voor mij en in het verleden heb ik regelmatig met dit merk gewerkt. Ik was dan ook zeer benieuwd naar hun huidige messen en het kleine zakmes de Chef’s Mate.

Na het eerste hak- en snijwerk bleek al direct dat de messen comfortabel in de hand liggen, ook als je een wat harder product snijdt. Het koksmes snijdt met gemak door groenten, zoals wortel, pompoen en artisjok. Wat opvalt is dat de messen lang scherp blijven, ook als je ze stevig aan het werk zet. De messen zijn ergonomisch gevormd, hetgeen het langdurig werken met de messen zeker niet tot een straf maakt! Het prettige gewicht en de goede balans tussen lemmet en handvat zijn hierin van toegevoegde waarde.

Het vleesmes is ideaal voor het fileren van vis of het opdelen, portioneren en trancheren van vlees. Het lemmet van het mes is licht flexibel, waardoor je met speels gemak je producten verwerkt.

Een ander voordeel aan deze messen vind ik de degelijkheid ervan en ze zijn zeker ‘hufterproof’, hetgeen mijns inziens belangrijk is in de keuken. Op drukke momenten komt het regelmatig voor dat je je mes iets minder voorzichtig neerlegt of deze op de grond valt. Deze messen kunnen zeker tegen een stootje!

Als ik deze messen vergelijk met messen uit het hogere prijssegment, vind ik dat de messen van Diamant Sabatier zeker hun mannetje staan. Veel koks kijken alleen naar de uiterlijke kenmerken van een mes, zoals de dure Japanse messen. Toegegeven, ik heb ook een half samoerai zwaard in de la liggen, al gebruik ik deze zelden. Het nadeel van de Japanse messen vind ik dat het staal bij het snijvlak vrij dun is en daardoor heel gevoelig is voor breuk, bramen of een afgebroken punt. Ook vind ik deze messen niet geschikt voor het snijden van harde groenten.

En last but not least: de Chef’s Mate! Ik had het mes al voorbij zien komen op social media en deze trok direct mijn aandacht. Een ideaal zakmes dat zeker niet misstaat als attribuut in je koksbuis. Dit mes komt eigenlijk heel de dag van pas: bij het snijden van cress, het openmaken van een verpakking, het snijden van kruiden en allerlei andere werkzaamheden.

De messen van Diamant Sabatier hebben een hele goede prijs-kwaliteitverhouding en doen niet onder voor de duurdere messen. Ook met de levensduur zit het wel snor, gezien de vele ‘bejaarde’ exemplaren die ik in verschillende keukens ben tegengekomen. Ik zou deze messen voor zowel de professional als de veeleisende hobbykok aanbevelen!

Nicky Shee | Instructeur Keuken Koning Willem I College