Even voorstellen

Hoi, Hedwig -Hed voor intimi- hier van Soet n Sout, aangenaam! Ik heb Indische en Molukse roots en ben onlangs op mn 47ste gejumpt in de wereld van het ondernemen. Go with your flow is mijn motto! En zo is Diamant Sabatier op mijn pad gekomen.

Diamant Sabatier x Soet n Sout = topkwaliteit messen x een thuiskokkie. Jou meenemen in mijn heiligdom met gebruik van de  Integra messen van Diamant Sabatier.

Diamant Sabatier Integra koksmes Soet n Sout

Schrijven is een hobby, als ik het voel, rollen de woorden zo uit mijn pen. 

Enthousiast als ik ben, heb ik een dikke JA gegeven op het voorstel om blogs te schrijven voor Diamant Sabatier. En kort daarna realiseerde ik me dat het schrijven in opdracht wel even andere koek is. Maar ach, voor alles is een eerste keer, toch? So let’s goo.

Soet n Sout indosweets

Mijn bedrijfje, en ja ik weet dat het verkleinen voornamelijk veel vrouwelijke medeondernemers tegen de borst stoot, maar toch noem ik het mijn bedrijfje. Mijn bedrijfje Soet n Sout indosweets en meer... staat voor knus en kneuterig, gezellig en klein. Senang. Totaal geen associatie met het naar beneden halen van of het niet durven ‘ ownen’ zoals dat tegenwoordig zo mooi wordt genoemd. Nee hoor, niets van dat alles. I own it, zeer zeker, maar gewoon lekker op mijn manier! Heerlijk toch, die vrijheid!

Jackfruit als vleesvervanger

De uitdaging van vandaag zit in het koken met dé vleesvervanger van dit moment: jackfruit oftewel nangka, wat de Aziatische naam is voor jackfruit. Nu we in het nieuwe jaar zitten en alle goede voornemens weer on top of mind zijn, is dit een goed moment om nieuwe dingen te proberen. Hot topic is: hoe kunnen we het vleesgebruik minderen? Want dat is beter voor mens en milieu!

Bereiding Jackfruit

Jackfruit is als vleesvervanger niet meer weg te denken. Ik had er nog nooit mee gekookt, maar interessant vond ik het wel. Een een-tweetje om daar dan ook over te schrijven, maar interessanter vind ik eigenlijk of de vleesgerechten die ik weleens maak voor mijn weekmaaltijden, 1 op 1 kunnen worden vervangen door jackfruit. Het bekendste copy-paste gerecht met jackfruit in plaats van rundvlees, is het Indonesische stoofvleesgerecht  rendang.

Nu komt de logische volgende vraag: en welke vorm van jackfruit heb ik daarvoor nodig? Ik kende alleen die blikken van de toko met een soort van door siroop gezoete, licht gefermenteerde nectarine-achtige vruchten. Vriend en tevens chef Ted met een eigen establishment in Arnhem, het First Eet café, had die zoektocht al gedaan en deelde zijn ontdekking met mij. Lucky me.

Bizar hoe deze vrucht in mijn ogen op bliktonijn lijkt. 

Ayam cashew met jackfruit

Op het Soet n Sout menu staat deze week: ayam cashew die ik dus 1 op 1 ga vervangen met jackfruit.

Looks: wat me opvalt is dat jackfruit als vleesvervanger er bijna altijd uitziet als pulled vlees. Wat fijn is, is dat de vrucht geen overmatig vocht afgeeft en dat alle kruiden en sauzen goed intrekken. Bovendien verandert niets aan de structuur van het gerecht wanneer ik, in dit gerecht, kip zou gebruiken.

Smaak: de structuur is zacht. Het vlezige dat ik vaak lees, is er naar mijn mening heel licht. Wellicht korter laten sudderen de volgende keer. Hoeveel hapjes ik ook neem, ik proef toch iets fruitigs. Ikzelf zou een grote fantasie moeten bezitten om de vleesbeleving te hebben, maar dat is misschien ook omdat ik weet dat het jackfruit is en ik het gebruik van jackfruit meer ken van de indosweets.

Mijn conclusie: het is zeker smakelijk en in ieder geval voor dit gerecht 1 op 1 te vervangen. Wellicht is een kortere bereidingstijd nodig om de structuur van vlees dichter te benaderen. Ik denk dat het een uitkomst is voor een goede overgang voor mensen die bewust minder vlees willen eten, maar vlees wel erg lekker vinden. Heb je die overgang niet nodig, of vind je vlees gewoon niet lekker, dan zou ik dit gerecht geen vlees-vervangend gerecht noemen, maar gewoon: Nangka cashew - Sticky jackfruit met cashewnoten!

Wil jij dit gerecht zelf ook uitproberen? Ontvang het recept nu in je inbox!

hbspt.forms.create({ region: "na1", portalId: "8980997", formId: "b58cc149-f8b2-4209-a41d-736838dd6b6b" });