Van gras en een wortel maakt men ander een groente

Het traditionele aspergeseizoen loopt van eind april tot 24 juni, de feestdag Sint Jan. Tegenwoordig zijn asperges vanaf eind februari / begin maart al volop verkrijgbaar. De groene asperge groeit in tegenstelling tot de witte asperge boven de grond waardoor ze meer licht opvangen wat zorgt voor een sterker en kruidige smaak.

Groene asperges zijn gemiddeld 17 tot 22 cm lang. Ze worden in ons land op zeer kleine schaal geteeld. Voornamelijk vindt de teelt van asperges plaats in Noord-Brabant en Noord-Limburg.

Als groente werd de asperge het eerst vermeld door de Grieken, maar is nu een van de favoriete seizoensgroenten in België en Nederland. De veelzijdigheid van de asperge speelt hier een grote rol in, deze kan je koken, grillen, wokken stomen en blancheren. Ook de kleur maakt deze groente erg geliefd, elk gerecht wordt een feestje met dit groene goud.

Nog meer voordelen want de asperge is ook nog is heel gezond! Zo bevat deze veel voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering. Ook helpen deze voedingsvezels bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen en zijn ze rijk aan vitamine K, c en folaat. Vitamine C en folaat helpen weer bij goed laten functioneren van de hersenen.

We spreken hier over win-win-win-situatie.

Diamant Sabatier Asperge schillen

Hoe bereid je groene asperges?

De eerste winst is al te behalen bij de aankoop. Asperges zijn erg gevoelig voor uitdroging en daarom is het belangrijk dat ze er fris uitzien voordat ze in de keuken terecht komen. De kopjes van de groene asperge horen gesloten te zijn en een wat blekere kleur te hebben. Het snijvlak van de stengel mag niet verkleurd zijn en de stengel moet ook niet houterig aandoen. Tot slot kan er ook altijd even worden geroken aan de asperge, de geur moet niet zuur zijn.

Eenmaal de juiste asperge gekozen, moet deze worden bereid.

Het schillen van de groene asperge is in principe niet nodig bij wat dunnere asperges. Bij goed gevormde asperges wordt geadviseerd de onderste 3 á 4 cm te schillen (afhankelijk van de lengte van de asperge). Bij dikke stengels is het verstandig om het onderste stuk van ongeveer 2 cm eraf te snijden. Leg de asperge plat op het werkblad en schil rondom de asperges. Let op! Gooi de schillen niet weg als je soep wil maken, deze zijn perfect om de bouillon van te trekken.

Heb jij alles in huis voor het aspergeseizoen?


Asperges koken

Het koken van de groene asperge gaat net iets anders dan het koken van de witte asperges.

Zet de asperges eerst met afgesneden achterkant in een laagje water. Vervolgens kook je de asperges 3 tot 5 minuten in ruim water met wat zout. De gaarheid van de asperge kun je controleren door met een vork in het dikste gedeelte van de stengel te prikken.

Asperges grillen

Voor het grillen van de dikkere asperges kan ook weer de onderkant van de steel worden afgesneden en 2 á 3 cm van de onderkant worden geschild. Smeer de asperges in met olijfolie en leg ze vervolgens in een hete grillpan. Grill de asperges rondom tot ze een mooie grillstreep krijgen. Gemiddeld grillen de asperges in 5 minuten gaar afhankelijk van de dikte. Het voordeel van grillen is dat ze lekker vol van smaak en knapperig blijven. Ideaal voor een pasta of salade!

Asperges wokken

De asperge kun je ook wokken. Hiervoor begint de bereiding weer hetzelfde door 2 á 3 centimeter van de onderkant te snijden en enkele centimeters van de onderkant af te schillen. Snijdt eventueel de asperges doormidden, afhankelijk waarvoor ze gebruikt gaan worden. Pak een wokpan en laat deze goed heet worden met wat olijfolie. Wok vervolgens de asperges 4 á 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Belangrijk dat de asperges tijdens het wokken in beweging worden gehouden.

Asperges stomen

Bij het stomen van asperges kan je hetzelfde beginnen als met het wokken. Zorg dat tijdens het snijden van de asperges de stoompan op het vuur wordt gezet. Stoom de asperges 4 á 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Stoom ze niet te lang want dan raken de asperges hun bite kwijt. De asperges kunnen zowel warm als koud worden geserveerd.

Asperges blancheren

Blancheren houdt in dat kort na het koken koud wordt afgespoeld om het kookproces te stoppen. Na het snijden en schillen van de asperges worden de asperges kort gekookt voor 2 á 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal vervolgens de asperges uit de pan en stop ze direct in een bak met koud water. Door dit proces blijven de asperges mooi groen en kunnen ze bewaart worden voor eventueel gebruik in een salade.

Op zoek naar een lekker aspergerecept? Ontvang hem in je inbox!