De vergeten parels uit de keuken

Denkt u aan wat u nodig heeft bij het bereiden van een gerecht, dan ziet u waarschijnlijk direct de klassiekers voor zich, zoals uw messenset, garde, spatel en rasp. Wist u dat Diamant Sabatier naast deze bekende items ook keukenaccessoires in het assortiment heeft die wellicht niet meteen bij u opkomen, maar die wél ideaal zijn om uw gerecht naar een hoger niveau te tillen? Deze vaak vergeten hulpmiddelen doen zeker niet onder voor hun bekendere familieleden, en zijn onmisbaar als ondersteuning bij het koken en het perfectioneren van (de opmaak van) uw gerechten. Gaat u voor een diner van restaurantkwaliteit? Reserveert u dan zeker een plek in uw keukenlade voor dit mooie gereedschap.

Portioneerlepel

Met een portioneerlepel creëert u de ideale portiegroottes voor uw gerecht. Met behulp van het mechanisme in de handgreep plaatst u aardappelpuree, ijs, meloen en verschillende soorten salades in perfecte bolletjes op uw bord. De portioneerlepel bestaat in verschillende maten, zodat u altijd het juiste formaat kunt serveren. Ook zijn er handige sets verkrijgbaar met meerdere lepels. Zo grijpt u nooit mis tijdens het koken.

Paletmes

Essentieel voor de kok die een voorliefde heeft voor patisserie en het maken van desserts: het paletmes. Met een paletmes, ook wel glaceermes genoemd, strijkt u in een handomdraai crème of glazuur op taarten en cakes glad. Ook beslag in de bakvorm kan mooi egaal worden gemaakt voor het meest strakke bakresultaat. Daarnaast kan het paletmes ook gebruikt worden als keerspatel, bijvoorbeeld om een vis om te draaien in de pan.

Vleeshamer

Met een vleeshamer bewerkt u vlees op de manier die past bij uw gerecht. Met de platte kant van de hamer, die vleesklopper wordt genoemd, maakt u het vlees platter. Dit is handig bij de bereiding van carpaccio of schnitzels. De andere kant, de vleesvermalser, maakt het vlees (zoals de naam al doet vermoeden) malser. Door het gekartelde oppervlak wordt de weefselstructuur van het vlees doorbroken, waardoor de taaiheid afneemt. Ook zorgt het bewerken met de vleesvermalser voor kleine inkepingen in het vlees, waardoor marinade en kruiden dieper door kunnen dringen. Dit maakt het urenlang marineren overbodig.

Citroentrekker

Met een citroentrekker bewerkt u de schillen van groenten en fruit. Er bestaan twee soorten: de canneleur en de zesteur. Met een canneleur maakt u groeven in verschillende groenten- en fruitsoorten. Dit is puur ter decoratie. De zesteur wordt gebruikt om zeer dunne reepjes schil van de citroen te halen. Hiermee kunt u een gerecht verfijnen qua smaak en qua garnering. Hoewel de naam ‘citroentrekker’ wellicht anders doet vermoeden, kan het voor veel etenswaren worden gebruikt. Niet alleen prima bij andere citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruits, maar ook bij ingrediënten als wortel, komkommer en chocolade. Dit maakt de citroentrekker een veelzijdig stuk gereedschap en een uitgelezen keukenaccessoire om mee te experimenteren.

Let op dat u bij het gebruik van de citroentrekker, wanneer u de schil wilt verwerken in een gerecht, niet tot op het binnenste (witte) gedeelte schraapt: dit deel van de schil is namelijk erg bitter.

Keukenschaar

Een goede keukenschaar is onmisbaar in uw keuken. Het openen van verpakkingen, touwtjes verwijderen, het knippen van kruiden: met dit product doet u alles in een handomdraai. Wist u dat de keukenschaar ook een prima alternatief voor een mes kan zijn? Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het knippen van gedroogd fruit: door de kleverige structuur gaat dit met een keukenschaar vaak veel gemakkelijker dan met een mes. Ook verschillende groenten, zoals snijbonen, kunt u met een schaar snel en gemakkelijk in gelijke stukken verdelen. Zelfs het knippen van vlees en vis behoort tot de mogelijkheden.

Les amis du chef

Een succesvol gerecht bereiden gaat niet alleen om de smaak, maar ook om het uiterlijk. Speciaal voor de professionele (thuis)kok heeft Diamant Sabatier een set ontwikkeld om uw gerechten een prachtige finishing touch te geven: Les amis du chef. Deze set, bestaande uit een Chef’s Mate zakmes, een garneerlepel en een pincet, is ideaal om de precieze taken tijdens de bereiding en opmaak van uw gerecht uit te kunnen voeren.

Chef’s Mate zakmes

Het Chef’s Mate zakmes is uw trouwe vriend in de keuken. Het past perfect in uw (borst)zak en u heeft het daarom altijd bij de hand. Het scherpe mesje blinkt uit in kleine snijtaken zoals het afsnijden van kruiden en het openen van verpakkingen. Door de framelockblokkering klikt het lemmet goed vast, waardoor u uw snijtaken veilig kunt uitvoeren. Wanneer u het mes na gebruik ontgrendelt, kunt u het met één hand dichtklappen.

Garneerlepel

De garneerlepel gebruikt u voor de garnering van uw gerecht. Hiermee kunt u jus en sauzen zeer nauwkeurig over uw gerecht verdelen. Strakke strepen trekken of juist enkele druppels plaatsen: met de garneerlepel lukt u dit in een handomdraai.

Het pincet

Het pincet is hét hulpmiddel om de laatste hand aan uw gerecht te leggen. Met uiterste precisie kunt u de opmaak perfectioneren en kwetsbare ingrediënten voorzichtig op hun plek leggen. Denk hierbij aan eetbaar bladgoud en chocoladekrullen op desserts, eetbare bloemen op een mooie salade en zeer fijngesneden kruiden of groenten op een hoofdgerecht.

Wilt u uw diner extra cachet geven, zet uzelf dan op voorsprong met deze nog te vaak vergeten keukenaccessoires van Diamant Sabatier. Hiermee creëert u gegarandeerd onvergetelijke gerechten. Bon appétit!